ریشه درختان میوه

 

وسعت رشد عرضی ریشه ها معمولا در حدود سایه انداز درخت بوده اما عوامل دیگر همچون میزان رطوبت خاک , نوع بافت خاک , مواد غذایی خاک و نوع پایه می تواند در گسترش عرضی و عمقی ریشه تاثیر داشته باشد . رشد ریشه ها به دمای خاک نیز بستگی دارد و در طی زمستان اگر دمای خاک چند سانتی گراد بالاتر از صفر باشد به رشد خود ادامه خواهد داد .

ریشه های که به طور افقی در نزدیک سطح خاک رشد می کنند  معمولا به علت رسیدن اکسیژن کافی , فعال تر بوده و در جذب مواد غذایی نقش مهمی دارند . ریشه های که به صورت عمودی در عمق خاک قرار کی گیرند , اکثرا در جذب آب و برخی مواد کم مصرف نقش دارند . ریشه اصلی دارای ضخامت بیشتر بوده و به عمق بیشتری از خاک نفوذ می کند و چنانکه ذکر گردید از ریشه های اصلی ریشه های رعی منشاء می گیرند .ریشه های افشان در روی انشعابات سوم یا چهارم ریشه های فرعی قرار  می گیرند . این ریشه ها قطر مساوی داشته و طول آنها کمتر است . اکثرا تار های کشنده روی ریشه های افشان قرار می گیرند . تار های کشند در نوک ریشه های جوان و کمی بالاتر از کلاهک ریشه قرار می گیرند و از تک سلول های کشیده و طویل که دارای واکوئل بزرگ هستند , به وجود می آیند . تار های کشنده زایده های اپیدرمی بشمار می آیند و عمر آنها محدود می باشد این تار ها منطقه وسیع جذب آب و مواد غذایی را حاصل می کنند .

 

سیستم گسترش درختان میوه در خاک به رشد و گسترش ریشه های فرعی اولیه بستگی دارد و به طور کلی به سه گروه سیستم عمیق , نیمه عمیق  و سطحی تقسیم می شود معمولا ریشه های سیب , گوجه , به , زیتون , گلابی و هلو  تا عمق 1.5 الی 2 متتری خاک , ریشه های زرد آلو , بادام  و گرد تا عمق 2 الی 3 متری خاک گسترش می یابند . در ضمن ریشه ها به اکسیژن کافی نیاز دارند که باید در اختیار آنها قرار گیرد . در خاک هایی که بافت سبک دارند, ریشه ها تنفس کافی انجام می دهند . در خاک های سنگین  و یا در خا کها یی که زهکشی کافی نداشته باشند , ریشه ها با کمبود اکسیژن روبرو خواهند شد . ریشه برخی از درختان میوه از جمله هلو , گیلاس , زرد آلو , بادام  و مرکبات به کمبود اکسیژن حساسند .

/ 0 نظر / 6 بازدید